DEI-valmennus

DEI-työ eli moninaisuuden (diversity), yhdenvertaisuuden (equity) ja inkluusion (inclusion) edistäminen on yhtäältä useiden maiden lakiin kirjattu velvoite ja toisaalta ajankohtainen aihe, johon törmää jatkuvasti yhtä hyvin arkisissa keskusteluissa kuin mediassakin. Yhä useammassa organisaatiossa ja yrityksessä DEI on tullut osaksi arkea, sillä moninaisuuden huomioimisella on mahdollista vaikuttaa työntekijöiden viihtyvyyteen ja tavoittaa entistä laajemmin asiakkaita eli tehdä parempaa tulosta.

Suomessa DEI-työn tärkeänä perustana on vuonna 2015 voimaan astunut uudistettu yhdenvertaisuuslaki, jonka mukaan viranomaisella, koulutuksen järjestäjällä ja työnantajalla on velvollisuus arvioida yhdenvertaisuuden toteutumista toiminnassaan. Laki myös velvoittaa säännöllisesti vähintään 30 työntekijää työllistävät organisaatiot laatimaan yhdenvertaisuussuunnitelman. Lisäksi esimerkiksi opetus- ja kulttuuriministeriö on vaatinut vuodesta 2019 lähtien yleisavustustensa saajia huomiomaan yhdenvertaisuusnäkökulmat toiminnassaan.

DEI-työstä on aina hyötyä, organisaation ja yrityksen kokoon katsomatta, sillä yhdenvertaisuusnäkökulmat tulevat vain vahvistumaan tulevaisuudessa. DEI:llä on suora yhteys työhyvinvointiin ja toiminnan tuloksellisuuteen.

Asiakastyössä esimerkiksi terapia- ja hyvinvointialalla ymmärrys ihmisten monimuotoisuudesta auttaa luomaan turvallisen ja hyvän asiakaskokemuksen. Jo pienetkin asiat kuten saavutettavat nettisivut, hoitotilan kuvailu sekä sensitiivinen puhetapa voivat edistää asiakashankintaa ja sitouttaa asiakkaita.

Yli 10 vuotta vähemmistötutkimuksen parissa viettäneenä neuromoninaisena queer-ihmisenä tunnen monimuotoisuuskysymykset hyvin sekä teoriassa että käytännössä. Olen kehittänyt ja toteuttanut DEI-periaatteita osana omaa lyhytterapiatyötäni kesästä 2023 saakka ja valmentanut asiakaspalvelualalla olevia yrittäjiä syksystä 2023 alkaen. Valmennukseni perustuvat toimiviksi todettuihin ratkaisukeskeisiin työkaluihin: valmistuin kesäkuussa 2024 ratkaisukeskeiseksi lyhytterapeutiksi, ja osana opintoja perehdymme myös yhteisöjen valmentamiseen. Olen lisäksi suorittanut yli 10 tunnin edestä koulutuksia moninaisuuden kohtaamisesta ja johtamisesta erilaisissa yhteisöissä. Lue lisää täältä.

Erilaisten taustojen, sateenkaarevuuden, vammaisuuden tai neurokirjon haasteiden huomioiminen on nykypäivää ja vielä enemmän tulevaisuutta – tähän laivaan kannattaa hypätä viimeistään nyt!

Oikeusministeriön ylläpitämä tietopankki: www.yhdenvertaisuus.fi

Tuore katsaus DEI-koulutusta koskeviin tutkimuksiin ja suuntaviivoja toimiviin DEI-koulutuksiin tulevaisuudessa Translational Behavioral Medicine -journaalissa (julkaistu 2023)

Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisu ”Monimuotoisuudesta menestystä – tietoa ja työkaluja työnantajalle” (2022)

Suomen Yrittäjien juttu suomalaisyritysten DEI-tuntemuksesta: https://www.yrittajat.fi/uutiset/suomalaisyrityksilla-on-viela-tekemista-monimuotoisuuden-tukemisessa-iso-osa-yrityksista-ei-tieda-mita-dei-tarkoittaa/

Harvard Business Review’n artikkeli DEI:n edistämisen ja muutoskykyisyyden yhteydestä, esimerkkinä mm. Mastercard: https://hbr.org/2023/05/how-investing-in-dei-helps-companies-become-more-adaptable

Suomen Yrittäjien ohjeita yhdenvertaisuussuunnitelman laatimiseksi: https://www.yrittajat.fi/tyonantajalle/tyonantajan-velvollisuudet/tasa-arvosuunnitelma-ja-yhdenvertaisuus/

Esimerkki yhdenvertaisuussuunnitelmasta: Yhdenvertaisen kulttuurin puolesta ry:n ja Kulttuuria kaikille -palvelun Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma 2019-2022: https://www.kulttuuriakaikille.fi/doc/yhdistys/equality-plan_web.pdf

Ota yhteyttä

Jokainen valmennus räätälöidään juuri sinulle ja teille parhaiten sopivaksi.
Ota yhteyttä sähköpostitse, niin jutellaan lisää!